De Japanse regering vindt dat Japan, de VS en China hun economieën moeten stimuleren om een crash te voorkomen. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij.

1. Staalboeren, waaronder ArcelorMittal, blijven in zwaar weer omdat er nog steeds geen sprake is van herstel van staalprijzen. Dit zei Heinz Jörg Fuhrmann, de CEO van de Duitse staalproducent Salzgitter, gisteren op een congres in Düsseldorf. Vandaag zei Fuhrmann tegen de krant Handelsblatt dat prijzen minimaal met 25 procent moeten stijgen voor staalproducenten om het hoofd weer boven water te krijgen.

De EU kondigde onlangs invoerheffingen van tot 26,2 procent af op Chinees en Russisch staal om dumping tegen te gaan. De staalsector kampt met chronische overcapaciteit, met name in China, dat goed is voor de helft van de mondiale staalproductie. De afgelopen twee jaar is de export van Chinees staal verdubbeld, terwijl de prijs is gekelderd naar het laagste niveau in tien jaar tijd.

2. ECB-bestuurslid Ewald Nowotny is bang dat de fantasie van beleggers weer op hol slaat in aanloop naar het rentebesluit in maart, waar de centrale bank naar alle waarschijnlijkheid het monetaire beleid verder zal verruimen. Nowotny zei tegen de Zwitserse website Cash dat in aanloop naar het rentebesluit in december beleggers “hun realiteitszin hadden verloren.”

Beleggers hebben inderdaad niet meer een hoge pet op van de ECB. Inflatieverwachtingen in de markt zijn sinds december verder gedaald en bivakkeren inmiddels op het laagste niveau ooit en ver onder de inflatiedoelstelling van 2 procent. Beleggers verwachten dat de ECB dit jaar steeds in stappen verder  de depositorente zal verlagen als tegenreactie op verruiming elders in de wereld. Maar op avonturen met het obligatieaankoopprogramma wordt niet gerekend.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. Een nieuwe centrale bankier van de Fed die in 2008 verantwoordelijk was voor de honderden miljarden dollars aan staatssteun voor banken heeft het licht gezien. Neel Kashkari, de kersverse topman van de Minneapolis Fed, zei gisteren in een toespraak dat “de grootste banken nog steeds too big to fail zijn en nog steeds een significant risico voor de economie vormen.” Kashkari riep het Congres op banken in stukken te hakken in kleine instellingen die nooit en te nimmer een systeemrisico kunnen vormen. Ook opperde hij dat banken zo veel eigen vermogen moeten ophalen dat het haast onmogelijk is dat ze nog om kunnen vallen.

Kashkari gaf ook meteen zijn nieuwe werkgever een veeg uit de pan. Volgens Kashkari is de Fed blind voor wanneer de volgende crisis opdoemt. Daarnaast zei hij geen vertrouwen te hebben in de dit decennium geïntroduceerde ‘bail-ins’, waarbij obligatiehouders verliezen moeten nemen als een bank in de problemen komt. Als puntje bij paaltje komt zullen toezichthouders toch voor bailouts kiezen om besmetting van de rest van de financiële sector te voorkomen.

Dat laatste kan op de instemming rekenen van bankiers. Vorige week zei John Mack, de oud topman van Morgan Stanley, dat Duitsland alle schulden van Deutsche Bank tot op de cent garandeert. “Ik twijfel er geen moment aan, Deutsche Bank zal elke schuld tot op de cent terugbetalen,” zei Mack in een interview. “De notie die ik gisteren heb gehoord, de mogelijkheid dat ze hun rente niet betalen, het is domweg absurd. De overheid zal het niet zo ver laten komen.”

4. De Fed heeft de renteverhogingen op de lange baan geschoven vanwege zorgen over een recessie in de VS, angst voor een devaluatie door China en een kwakkelende wereldeconomie. Alle regionale Fed topmannen die afgelopen dagen de revue hebben gepasseerd zijn het over een ding eens: pas als de donkere wolken zijn overgedreven, kan de Fed verdere renteverhogingen overwegen.

De topman van de Philadelphia Fed, Patrick Harker, liet zich nog het meest in de kaarten kijken en suggereerde dat de centrale bank pas in de tweede helft van het jaar en renteverhogingen kan overwegen.

5. In de regering van de Japanse premier Shinzo Abe lijkt paniek te zijn uitgebroken. Kozo Yamamoto, een lid van Abes LDP-partij, zei vanochtend tegen persbureau Bloomberg News dat Japan samen met de VS en China hun economieën fiscaal en monetair moeten stimuleren om een “crash” te voorkomen. Eén van Abes adviseurs, Etsuro Honda, zei dat de Japanse centrale bank in maart het monetaire beleid weer kan verruimen na de mislukte verruiming eerder dit jaar.

Volgens de krant The Guardian wordt Abe er van beticht mediabazen onder druk te hebben gezet om kritische journalisten te ontslaan. Dit jaar heeft de Japanse Nikkei index 17 procent van zijn waarde verloren. De yen is dit jaar 5 procent in waarde gestegen ten opzichte van de valuta van Japans handelspartners doordat paniekerige Japanse beleggers hun buitenlandse beleggingen hebben gedumpt. Bovendien is de Japanse economie sinds de btw-verhoging van april 2014 niet meer gegroeid.

6. DSM was aan het einde van de ochtend de eenzame verliezer op een groen Damrak, ondanks dat het chemieconcern meldde dat de omzet- en winstgroei in het vierde kwartaal iets beter dan verwacht was. De teleurstelling van beleggers lijkt hem met name te zitten  in het uitblijven van een dividendverhoging. DSM stelde een dividend over 2015 voor van 1,65 euro per aandeel. De markt had gerekend op 1,70 euro per aandeel.

7. De AEX bouwde het herstel vanochtend verder uit en wist daardoor uit de bearmarkt te komen. De AEX stond aan het einde van de ochtend 1,2 procent hoger op 409 punten, een winst die lijn lag met de rest van Europa. De index heeft ten opzichte van de bodem van 11 februari 8 procent gewonnen en staat net minder dan 20 procent onder de top van april 2015 (een daling van 20 procent ten opzichte van een recente top is de gangbare definitie van een bear markt).

Hoop op monetaire verruiming door de ECB volgende maand steekt beleggers een hart onder de riem, evenals de aarzelende houding van de Fed. Bovendien is het in China rustig gebleven en is de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal weer gaan aantrekken.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl